Άρθρα

Η ιστορία των γαντιών latex

Η ιστορία των γαντιών latex

Τα γάντια από λατέξ κατασκευάζονται εδώ και πάνω από εκατόν είκοσι χρόνια.

Η παραγωγή τους γινόταν σε μεγάλο βαθμό στη Μαλαισία, καθώς αυτή ήταν η κύρια πηγή του καουτσούκ.

Η πρώτη καταγεγραμμένη χρήση γαντιών λατέξ έγινε το 1883 από τον William Stewart Halsted στο νοσοκομείο Johns Hopkins της Βαλτιμόρης στο Maryland των Ηνωμένων Πολιτειών. Για να προστατέψουν τα χέρια των νοσοκόμων του, ζήτησαν από την εταιρεία Goodyear Tire and Rubber Company να κατασκευάσει ένα γάντι από καουτσούκ που θα μπορούσε να αντέξει την εμβάπτιση σε καρβολικό οξύ. Σύντομα η νοσοκόμες έγιναν τόσο επιδέξιες με τη χρήση των γαντιών που οι άλλοι, άρχισαν να ακολουθούν το παράδειγμά τους και να τα χρησιμοποιούν επίσης.

Μόλις το 1884 καταγράφηκε ότι τα γάντια χρησιμοποιούνταν σε καθημερινή βάση για ιατρικές διαδικασίες στο νοσοκομείο Johns Hopkins. Το νοσοκομείο διαθέτει τεκμήρια από χειρουργούς της εποχής που διαμαρτύρονται για το πόσο δύσκολο είναι να τοποθετήσουν πλήρως τα γάντια στα χέρια τους! Για να λυθεί το πρόβλημα της ένδυσης των χεριών χρησιμοποιήθηκαν οι σπόροι Lycopodium (ένα είδος αλεσμένου βρύου) αναμεμειγμένα με ταλκ για να λιπαίνονται τα γάντια για μερικά χρόνια, αλλά τη δεκαετία του 1920 διαπιστώθηκε ότι οι σπόροι Lycopodium ήταν δηλητηριώδη για τον άνθρωπο και επομένως επιβλαβή τόσο για τον ασθενή όσο και για τη νοσοκόμα ή τον γιατρό που τα φορούσε. Μετά από αυτό, χρησιμοποιήθηκε μόνο το ταλκ ως η σκόνη επιλογής για πάνω από 40 χρόνια, αλλά ακόμη και αυτό δημιούργησε προβλήματα επειδή το ταλκ ήταν επιβλαβές για τον άνθρωπο όταν εισήλθε στο σώμα μέσω των γαντιών κατά τη διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης. Το άμυλο καλαμποκιού, το οποίο είναι η σκόνη που χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα, δοκιμάστηκε για πρώτη φορά το 1947, αλλά δεν χρησιμοποιήθηκε από την πλειονότητα των κατασκευαστών μέχρι περίπου το 1975.

Τα πρώτα γάντια λατέξ μίας χρήσης κατασκευάστηκαν το 1964 από την Ansell, η οποία ιδρύθηκε από τον Eric Ansell στη Μελβούρνη της Αυστραλίας το 1905.

Υπήρχε μια σταθερή και σταθερή ζήτηση για γάντια λατέξ μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν η ζήτηση αυξήθηκε δραματικά. Αυτή η αξιοσημείωτη αύξηση της ζήτησης οφειλόταν κυρίως στην αυξημένη ευαισθητοποίηση σχετικά με τον ιό HIV και τους κινδύνους για το ιατρικό προσωπικό που ανησυχούσε ότι μπορεί να κολλήσει την ασθένεια χωρίς επαρκή προστασία. Έτσι, τα νοσοκομεία άρχισαν να αγοράζουν μεγαλύτερες ποσότητες γαντιών λατέξ.

Εκτός από την αυξημένη ζήτηση από τον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης, και άλλα επαγγέλματα όπως η αστυνομία, οι οδοντίατροι, η βιομηχανία ομορφιάς και οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις άρχισαν να απαιτούν να χρησιμοποιούν επίσης γάντια υψηλής ποιότητας, για να προστατεύονται από τον κίνδυνο μόλυνσης. Αυτή η δραματική αύξηση της ζήτησης κατέστησε δυνατή και αναγκαία την εμπλοκή και άλλων ασιατικών χωρών στην παραγωγή γαντιών λατέξ.

Εκείνη την εποχή υπήρχαν επίσης ανησυχίες σχετικά με την ποιότητα των γαντιών, καθώς οι οδηγίες και τα πρότυπα ποιότητας που ρυθμίζουν σήμερα τον κλάδο απλά δεν υπήρχαν εκείνη την εποχή, οπότε τα γάντια συχνά παράγονταν με τρύπες και σκισίματα.

Λίγο αργότερα ο FDA άρχισε να ρυθμίζει την παραγωγή γαντιών λατέξ. Ο όρος medical-grade σημαίνει ότι το γάντι θα λειτουργεί ως ένα σταθερά προστατευτικό οδόφραγμα το οποίο, μέσω του υφάσματος, σταματά τη μετάδοση  των μικροοργανισμών που βρίσκονται στο αίμα ή σε άλλα σωματικά υγρά, οι οποίοι μπορούν να μολύνουν και να προκαλέσουν ασθένεια. Αυτό περιλαμβάνει λοιμώξεις όπως η ηπατίτιδα Β και ο ιός HIV.

Πριν από το 1976, δεν υπήρχε συγκεκριμένο ομοσπονδιακό νομοθετικό πρόγραμμα για τη ρύθμιση των ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Σήμερα, τα εξεταστικά γάντια medical grade πιστοποιούνται ως προς την ποιότητα σύμφωνα με την ενότητα 21 CFR 800.20 της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών (FDA). Τα πρότυπα του FDA αντιστοιχούν στα πρότυπα της Ένωσης Υλικών Δοκιμών (ASTM). Τα Medical Grade εξεταστικά γάντια ελέγχονται αυστηρά για να πληρούν ορισμένες απαιτήσεις όσον αφορά την αντοχή, την προστασία και την εμφάνιση. Τα γάντια που δεν πληρούν τον βαθμό περιγράφονται ως γάντια γενικής χρήσης, τα οποία μπορούν να έχουν πολλές χρήσεις στο σπίτι και στους χώρους εργασίας, ιδίως σε βιομηχανίες όπως η ομορφιά και οι βιομηχανίες τροφίμων.

Υπάρχουν πολλές ανησυχίες σχετικά με τα γάντια από λατέξ λόγω του αυξανόμενου αριθμού ανθρώπων που γίνονται αλλεργικοί στο λατέξ, οπότε τα γάντια από νιτρίλιο ή άλλα γάντια χωρίς λατέξ γίνονται όλο και πιο δημοφιλή. Ωστόσο, τα γάντια λατέξ εξακολουθούν να θεωρούνται τα πιο δημοφιλή γάντια ιατρικής εξέτασης λόγω της ανθεκτικότητας, της άνεσης και του τρόπου με τον οποίο εφαρμόζουν στο χέρι.

Σχετικά προϊόντα


NewΓάντια latex χωρίς πούδρα Meditrast– 100 TMX Γάντια από 100% φυσικό λατέξ χωρίς πούδρα μη αποστειρωμένα, αμφιδέξια, λεία και σταθεροποιούμενα στον καρπό. Είναι κατασκευασμένα από εξαιρετικής ποιότητας υλικά.  Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά, δεν σκίζονται ενώ εφαρμόζουν τέλεια στο χέρι. Συμμορφούμενα στο πρότυπο ASTM D 3578-95/ EN455 I & II & III Συνθήκες αποθήκευσης: 10-30º C Διατίθενται σε πακέτο των 100 τεμαχίων και κιβώτιο των 1000 τεμαχίων. medical device CLASS I–  Ιατρική συσκευή σύμφωνα με τον ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ (ΕΕ) 2017/745 ΠΡΟΣΟΧΗ: Το προϊόν είναι κατασκευασμένο από latex (φυσικό καουτσούκ) Μετά τη χρήση οι χρήστες πρέπει να ελέγχουν οπτικά και να απομακρύνουν τυχόν ακαθαρσίες από την εξωτερική επιφάνεια πριν τα αφαιρέσουν από τα χέρια. Εναλλακτικά, αφαιρούνται προσεκτικά από τα χέρια, έτσι ώστε η μολυσμένη εξωτερική επιφάνεια των γαντιών να μην έρθει σε επαφή με το δέρμα. Το προϊόν είναι μιας χρήσης, δεν πρέπει να επαναχρησιμοποιείται. ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ: Αποθηκεύετε σε δροσερό και ξηρό μέρος. Το ανοιγμένο κουτί πρέπει να προστατεύεται από την άμεση έκθεση σε φυσικό ή τεχνητό φως. REF.:

Γάντια latex χωρίς πούδρα Meditrast – 100 TMX

,
meditrast
3,90 €

  • Συμμορφούμενα στο πρότυπο ASTM D 3578-95/ EN455 I & II & III


Προσθήκη στη λίστα επιθυμιών

Επιλογή
Quick view

NewΓάντια νιτριλίου Soft Care Fine γαλάζιο– 100 TMX

Γάντια νιτριλίου Soft Care Fine γαλάζιο– 100 TMX


Softcare
2,90 €
Γάντια χωρίς πούδρα από υψηλής ποιότητας νιτρίλιο για μέγιστη ανθεκτικότητα κατά του σχίσιματος & εξαιρετική αίσθηση αφής


Προσθήκη στη λίστα επιθυμιών

Επιλογή
Quick view

Alfashield Γάντια latex χωρίς πούδρα – 100 TMX

Γάντια latex χωρίς πούδρα Alfashield– 100 TMX

,
Alfashield
3,55 €

Τα ALFASHIELD LATEX ΓΑΝΤΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΟΥΔΡΑ είναι μη αποστειρωμένα, αμφιδέξια, λεία και σταθεροποιούμενα στον καρπό.
Χαρακτηριστικά:
•Συμμορφούμενα στο πρότυπο ASTM D 3578
•Συνθήκες αποθήκευσης: 10-25º C
  • Χρήση: γάντια latex γενικής χρήσεως


Προσθήκη στη λίστα επιθυμιών

Επιλογή
Quick view

Alfashield γάντια latex με πούδρα – 100 TMX - meditone ιατρικά ειδη - πατρα

Γάντια latex με πούδρα Alfashield – 100 TMX

,
Alfashield
3,15 €
Τα ALFASHIELD LATEX ΓΑΝΤΙΑ ΜΕ ΠΟΥΔΡΑ είναι μη αποστειρωμένα, αμφιδέξια, λεία και σταθεροποιούμενα στον καρπό, ελαφρώς πουδραρισμένα.
Χαρακτηριστικά:
•Συμμορφούμενα στο πρότυπο ASTM D 3578
•Συνθήκες αποθήκευσης: 10-25º C

  • Χρήση: γάντια latex γενικής χρήσεως


Προσθήκη στη λίστα επιθυμιών

Επιλογή
Quick view

Αφήστε μια απάντηση