Άρθρα

Απινιδωτής

 

Απινιδωτής είναι ιατρική συσκευή η οποία χορηγεί ηλεκτρικό ρεύμα στην καρδιά με την μορφή του ηλεκτροσόκ με σκοπό την επαναφορά του κανονικού της ρυθμού ύστερα από ανακοπή.

Η ανακοπή αποτελεί ένα αιφνίδιο γεγονός όπου η καρδιά σταματά να χτυπά και πρέπει να αντιμετωπιστεί σε διάστημα το πολύ 5 λεπτών ώστε να επανέλθει η καρδιακή λειτουργία και ο ασθενής να προλάβει να μεταβεί στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά η κοιλιακή μαρμαρυγή η οποία αντιμετωπίζεται με απινίδωση εντός 5 λεπτών έχει ποσοστό επιβίωσης 49-75%. Κάθε λεπτό καθυστέρησης της απινίδωσης μειώνει την πιθανότητα επιβίωσης κατά 10-12%.

Γι’ αυτό κρίνεται απαραίτητη η ύπαρξη απινιδωτών σε όλα τα πολυσύχναστα μέρη όπως εμπορικά κέντρα, γήπεδα, γυμναστήρια, αεροπλάνα, πλοία, ξενοδοχεία, σχολεία κλπ.

Οι απινιδωτές χωρίζονται σε χειροκίνητους και αυτόματους.

Χειροκίνητοι είναι οι απινιδωτές χρησιμοποιούνται μόνο από επαγγελματίες υγείας οι οποίοι μπορούν να κρίνουν πότε να δώσουν απινίδωση και σε ποια τάση.

Αυτόματοι είναι οι απινιδωτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς να χρειάζεται εξειδίκευση ακολουθώντας τις οδηγίες χρήσης. Αναλύουν τον καρδιακό ρυθμό και μόνο αν ανιχνεύσουν αρρυθμίες χορηγούν αυτόματα απινίδωση προκειμένου να τον επαναφέρουν. Οι αυτόματοι απινιδωτές καθοδηγούν τον χρήστη μέσω φωνητικών και οπτικών οδηγιών στην Ελληνική γλώσσα.

Αφήστε μια απάντηση